„Decizia constituie o agresiune duşmănoasă împotriva Sfântului Munte”
29 December 2011Înaltpreasfinţitul Mitropolit de Volokolamsk, Ilarion, Preşedintele Departamentului Sinodal al Relaţiilor bisericeşti externe al Patriarhiei Moscovei a acordat un scurt interviu agenţiei de presă „Interfax-Religion”. Mitropolitul de Volokolamsk a comentat acţiunile autorităţilor elene în decizia de arestare preventivă a Stareţului Efrem. Citiţi mai jos declaraţiile Înaltpreasfinţitului Ilarion.
Înaltpreasfinţia-Voastră, am fost informaţi de arestarea de către autorităţile elene a Stareţului Sfintei Mănăstiri Vatoped a Sfântului Munte, Arhimandritul Efrem, care a însoţit Cinstitul Brâu al Maicii Domnului în recenta procesiune care a avut loc în Rusia. Vă rugăm să ne spuneţi cum comentaţi acest fapt.
Nu suntem în măsură să cunoaştem toate detaliile acuzaţiilor formulate împotriva Părintelui Efrem şi a altor persoane care au legătură cu schimburile la care a procedat în trecut Mănăstirea Vatoped.
Controlul legalităţii acestor schimburi ţine de competenţa Justiţiei Elene, în care nu putem să intervenim.
Şi totuşi este cu totul clar că aplicarea măsurii de arestare preventivă unui om care nu prezintă absolut nici o ameninţare, aşa cum este Arhimandritul Efrem, fără examinarea în esenţă a cazului şi fără o decizie judecătorească asupra cazului, constituie un fapt ieşit din comun, care provoacă mare nedumerire.
Singurul acuzat din acest caz, despre care s-a considerat necesar să fie închis este un cleric în vârstă şi plin de boli!
Această decizie nelinişteşte puternic pe credincioşii Bisericii Ortodoxe a Rusiei, face ca Ierarhia rusă să aibă reţineri faţă de această decizie şi ne conduce să ne gândim la adevăratele motive cărora i se datorează.
Cu câteva zile în urmă Sfânta Kinotită a Sfântului Munte a împărtăşit neliniştea Bisericii Rusiei în legătură cu situaţia creată în jurul Părintelui Efrem, confirmând astfel prestigiul respectatului Gheronda…
Cunoaştem că mai demult, Sfânta Mănăstire Vatoped se afla într-o situaţie foarte precară, iar odată cu Stareţul Efrem a trăit o renaştere generală.
Părintele Efrem a oferit foarte mult monahismului athonit, lucru care a fost confirmat şi de solidaritatea pe care i-a declarat-o în această situaţie Sfânta Kinotită a Sfântului Munte.
Însă, Arhimadritul Efrem este foarte cunoscut şi dincolo de graniţele Greciei, în întreaga Ortodoxie, ca îndrumător duhovnicesc, ca înfocat susţinător al organizării vieţuirii monahale potrivit tradiţiei de veacuri.
Orice vizitator al Sfintei Mănăstiri Vatoped a trăit acel duh de ospitalitate care domneşte în mănăstire şi cu care este înconjurat fără deosebire fiecare pelerin.
Părintele Efrem a devenit deosebit de iubit multor fii ai Bisericii Ortodoxe a Rusiei după procesiunea timp de o lună întreagă prin Rusia cu Cinstitul Brâu al Maicii Domnului, a acestui mare sfânt odor, pe care l-a însoţit şi la care s-au închinat milioane de ruşi credincioşi.
Acum aceştia se întreabă cum e cu putinţă ca Stareţul celei mai mari mănăstiri aghiorite şi, putem spune, a celei mai exemplare, odată întors din călătoria aceasta la ale sale, cum e posibil să fie arestat într-o ţară ortodoxă cum este Grecia şi chiar în zilele Crăciunului pe care le prăznuieşte.
Nedumerirea lor este întru totul îndreptăţită, ca şi sentimentele multor ierarhi, clerici şi laici ruşi care cred că decizia împotriva Arhimandritului Efrem este o agresiune duşmănoasă împotriva monahismului aghiorit şi, în general, împotriva Ortodoxiei.