Prăznuirea Sfinţilor Trei Ierarhi în cetatea Iaşilor
1 February 2012În fiecare an, prăznuirea Sfinţilor Trei Ierarhi adună mulţime de credincioşi în biserica mănăstirii închinată acestor Sfinţi, locaş ce adăposteşte din secolul al XVII-lea mandibula Sfântului Vasile cel Mare, dăruită de patriarhul Macarie al Antiohiei. Astfel, şi anul acesta credincioşii au participat în număr mare la hramul Mănăstirii „Sfinţii Trei Ierarhi” din Iaşi. Duminică seara, a fost oficiată slujba Vecerniei unită cu Litia de către Înalt Preasfinţitul Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, alături de un sobor de preoţi şi diaconi. În strana dreaptă a cântat corul „Anghelos” al Mănăstirii „Sfinţii Trei Ierarhi”, dirijat de psaltul Cezar Cocuz, iar în strana stângă a cântat corul „Byzantion” condus de psaltul Adrian Sîrbu. După încheierea Litiei, a urmat slujba Utreniei ce a prelungit bucuria duhovnicească până aproape de ora 10.
Luni dimineaţă, Sfânta Liturghie a fost oficiată de un numeros sobor de preoţi şi diaconi. Cuvântul de învăţătură a fost rostit de arhimandritul Ioan Harpa, stareţul mănăstirii Sfântul Nicolae Popăuţi din Botoşani, care a vorbit despre mărturisirea comună pe care au avut-o Sfinţii Trei Ierarhi în ceea ce priveşte dreapta credinţă şi despre faptul că Sfinţii Trei Ierarhi au mărturisit dreapta credinţă, răbdând nedreptăţi şi suferinţe.
Sfinţii Trei Ierarhi au fost cinstiţi în chip deosebit şi la Catedrala Mitropolitană din Iaşi, unde a fost săvârşită Sfânta Liturghie de Înalt Preasfinţitul Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, de Preasfinţitul Corneliu, Episcopul Huşilor, de Preasfinţitul Calinic Botoşăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, împreună cu preoţii profesori ai Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iaşi şi cu slujitorii Catedralei. Prezenţa părinţilor profesori nu a fost întâmplătoare, ci a avut un rost: Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iaşi şi-a sărbătorit ocrotitorii spirituali, pe Sfinţii Trei Ierarhi Vasile cel Mare, Grigorie Teologul şi Ioan Gură de Aur. Cu acest prilej, mulţi din studenţii teologi au participat la Sfânta Liturghie, răspunsurile fiind date date de Corul „Theologus” al Facultăţii de Teologie, dirijat de pr. lect. dr. Alexăndrel Barnea.
Înalt Preasfinţitul Teofan a rostit un frumos cuvânt în cinstea Sfinţilor Trei Ierarhi. Apelând la textul Vecerniei şi, respectiv, al Utreniei, vlădica Teofan a arătat de ce aceşti sfinţi se bucură de o deosebită cinste din partea Bisericii. În partea a doua a cuvântului, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a citat dintre răspunsurile Sfinţilor Trei Ierarhi la întrebarea „Ce este preotul?”.
La finalul Sfintei Liturghii, părintele decan Viorel Sava a adresat mulţumiri ierarhilor prezenţi, profesorilor şi studenţilor.