Harílaos Taliadóros – un corifeu al muzicii psaltice
19 July 2013Harílaos Taliadóros este unul dintre corifeii protopsalţilor din Tesalonic şi al muzicii psaltice, în general. Împreună cu Hrísanthos Thedosópoulos şi Athanásios Karamánis, formează triada care a avut cea mai însemnată contribuţie la dezvoltarea psalticii în a doua jumătate a secolului al douăzecilea.
În cadrul unei manifestări recente în onoarea lui Harílaos Taliadóros, Hrisóstomos Stamoúlis, profesor al Facultăţii de Teologie din Tesalonic, a declarat că ar fi o dovadă de preţuire includerea numelui lui Harílaos Taliadóros în galeria personalităţior oraşului. Şi, pe bună dreptate, prezenţa ilustrului psalt, vreme de cincizeci de ani la strana bisericii Sfânta Sofía din Tesalonic constituie o dovadă a contribuţiei sale la promovarea muzicii bisericeşti şi a culturii bizantine în oraş.
Blând, cuviincios, având o ţinută aristocratică în timpul slujbelor, expresivitate artistică, dar şi o deosebită prestanţă în timpul psalmodierii, acestea sunt doar câteva dintre atributele lui Harílaos Taliadóros. În ceea ce priveşte activitatea lui compoziţională, menţionăm că a abordat întreg repertoriul muzicii psaltice, compunând răspunsuri liturgice, heruvice, chinonice şi slujbe ale sfinţilor de peste an.
Taliadóros s-a remarcat însă şi ca dirijor al Corului Macedoniei pe care l-a înfiinţat şi l-a condus timp de zeci de ani cu măiestrie şi profesionalism.
Este un motiv de bucurie şi de speranţă pentru prezentul şi viitorul muzicii psaltice care se mândreşte cu asemenea interpreţi care şi-au adus prinosul la dezvoltarea psalticii şi s-au dovedit vrednici următori ai înaintaşilor lor.
În continuare vă prezentăm în interpretarea protopsaltului Harílaos Taliadóros Toată suflarea cu prima stihiră a Învierii (Doamne, pecetluită fiind groapa), glas 5: