Noi perspective în psihologie şi psihopatologie – Curs aplicat
3 October 2014Obiectivele cursului
1. Familiarizarea specialiştilor/cursanţilor cu acest domeniu de cercetare ştiinţifică, cu metoda şi aplicaţiile sale practice, precum şi cu limbajul nou, specific abordării interdisciplinare.
2. Aprofundarea noii perspective de cercetare abordată în cadrul cursurilor, precum şi a noilor metode de lucru predate (interdisciplinară, patristică, samd).
3. Prin informaţiile oferite în acest curs se pun bazele unei noi direcţii de abordare ce propune un alt fel de a conceptualiza problematica psihismului/sufletului uman.
Calendar 2014*
Cursul se desfăşoară lunar, sâmbăta, timp de 8 luni.
Bucureşti
11 Octombrie
15 Noiembrie
5 sau 12 Decembrie
Iaşi
18 Octombrie
22 Noiembrie
13 Decembrie
Timişoara
25 Octombrie
29 Noiembrie
20 Decembrie
*Calendarul pe 2015 va fi anunţat în luna decembrie.
Programul zilei
Program curs: 1,5 ore şi dezbateri
08.30 – 09.00 – Înscrierea cursanţilor
09.00 – 10.30 – Curs 1
10.30 – 11.00 – Pauză de cafea
11.00 – 12.30 – Curs 2
12.30 – 13.30 – Prânzul
13.30 – 15.00 – Curs 3
15.00 – 15.30 – Pauză de cafea
15.30 – 17.30 – Dezbateri/Discuţii
Tematică curs (oct –dec 2014)*
1. Unde suntem? Încadrarea paradigmei în spaţiul ştiinţific contemporan
2. Metoda cercetării de graniţă şi a conceptelor ce „călătoresc” interdisciplinar
3. Inconştientul – perspectivă interdisciplinară
4. Mecanismele de apărare ca mecanisme de agresare/autoagresare
5. Anatomia proiecţiei – mecanism de graniţă
6. Elemente/noţiuni de anatomie lăuntrică 1
7. Elemente/noţiuni de anatomie lăuntrică 2
8. Despre gânduri – perspectivă interdisciplinară
9. Inima în viziunea patristică
10. Credinţa şi/sau capacitatea de încredinţare
11. Răbdarea – analiză de concept şi aplicaţii practice
*Tematica pe anul 2015 va fi anunţată în luna decembrie. Organizatorii cursului îşi rezervă dreptul de a modifica tematica în funcţie de nevoile participanţilor observate pe parcursul desfăşurării acestuia. Modificările vor fi anunţate în timp util participanţilor.
Lectorul cursului
Psih. Dr. Simona Ciobanu este psiholog – cercetător şi doctor în teologie al Universităţii din Durham, Marea Britanie. Domeniul său de specializare este cercetarea de graniţă (psihologie şi teologie patristică), metodă elaborată special pentru abordarea interdisciplinară a acestor două domenii.
Ca practician are o experienţă extinsă în domeniul educaţional, atât în ţară cât şi în străinătate, lucrând cu diferite categorii de copii şi familiile acestora. Activitatea sa include şi lucrul cu adulţii cu dizabilităţi fizice şi mintale.
Odată cu restabilirea sa în ţară, în anul 2013, a înfiinţat la Bucureşti împreună cu alţi susţinători ai acestui domeniu, Asociaţia de Psihologie Patristică Praxis, a cărei primă preşedintă este. Activitatea sa principală vizează cercetarea şi promovarea unei psihologii bazată pe scrierile Sfinţilor Părinţi, printr-o serie de metode care să permită coerenţa cu duhul acestor scrieri şi care să fie adaptate mentalului omului din zilele noastre.
De la revenirea în ţară aceste preocupări ale sale au fost concretizate în: ţinerea unui curs universitar unde a putut împărtăşi câteva aspecte din cercetările întreprinse în spaţiul patristic în ultimii 15 ani; a răspuns invitaţiei ‚Cercului de seri catehetice’ organizat de o biserică din centrul Bucureştiului unde a tratat o serie de subiecte propuse de membrii acestui cerc; este invitat lunar al emisiunii ‚Viaţa de familie’ de la Radio Trinitas unde abordează o serie de subiecte propuse de părinţi.