Expozitia de arta bizantina a grupului Sfantul Ioan Damaschinul la Cluj
31 March 2012La muzeul etnografic din Cluj, s-a deschis de curand o expozitie de icoane, cruci sculptate, proiecte de arhitectura si machete de biserici. Lucrarile apartin unor tineri deosebiti, absolventi de arte plastice (sculptura, pictura murala si restaurare ) dar si de teologie, patrimoniu, arhitectura, cu doctorate, masterate…activi, cunoscuti in mediul cultural al Clujului dar si al tarii. Au un program de lucru, organizeaza nu numai expozitii dar si simpozioane, conferinte, tabere, cu alte cuvinte, militeaza pentru un ideal in care cred.
Grupul, condus de Sorin Albu, cadru didactic la Facultatea de Arte Plastice, sectia Arta Murala, a adus in incinta muzeului etnografic nu numai icoane si alte obiecte frumoase, dar si un mod de a fi, exprimat in programul manifestarii: ,,cuvintele, imaginile, arhitectura, cantarile precum si gesturile, adica ansamblul lui lex orandi, se confirma si se explica reciproc, intr-o functie liturgica, ce este totodata analizata si complementara”. Iar la vernisaj, artistii dar si studenti de la conservator au cantat in stil bizantin, folosind psaltirionul (reprodus in imagini, alaturi de notatiile muzicale folosite), spre bucuria unui foarte numeros public tanar in majoritate. I.P.S Mitropolit Andrei Andreicut a rostit un cuvant de intelepciune si de apreciere pentru munca si reusitele acestor tineri daruiti de Dumnezeu cu cele mai alese calitati.
Expozitia este intitulata “ARHETIP” si, printre alte obiective, face si exemplificari in ce priveste tehnica icoanei, a suportului de lemn, a desenului primar, studii in desen pentru cateva prototipuri -arhetipuri, (Chipul Sfant, Maica Domnului cu Semn, Ioan Botezatorul, Maica Domnului Indrumatoarea si altele). Am simtit prezente cautari de exprimare in contextul canonului bizantin, care mi-au amintit de arta unui Sorin Dumitrescu sau a altor artisti atrasi de arta bizantina si de libertatea specifica pe care o ofera celor care o traiesc si o practica cu autenticitate. Tot pe viu o traiesc si acesti tineri, mai ales ca aproape toti se intretin pe ei si familiile lor chiar din practicarea acestei arte, creatiile lor gasindu-si cautare in lumea manastireasca, in bisericile noi si frumoase care ne lumineaza peisajul urban, peste tot unde expresia artei bizantine este recunoscuta ca valoare eterna a spiritului uman, adica si in afara granitelor tarii. Cateva icoane deosebite, finisate perfect, de dimensiuni variate, demonstreaza perfectionarea tehnica deosebita la care au ajuns artistii. Imaginile va vor confirma singure calitatea lor. Dar la fel ca si la icoanele pe lemn, icoanele pe sticla din expozitie sunt in totul fidele ”Stilului” niculean, confirmand importanta unui simbol permanentizat in memoria secolelor de arta sacra, memorie a frumosului prezent in Dumnezeu, in rugaciune.
In sfarsit, despre tinerii artisti pot marturisi o mare bucurie pe care o am, cunoscandu-i pe multi dintre ei inca de cand erau foarte tineri, elevi la Liceul de Arte Plastice din Cluj. Copii in a caror viata a lucrat Dumnezeu, pe care El i-a ales, i-a incercat, i-a calauzit si care acum infloresc pentru noi toti.
Intre ei, Ionut Gansca, absolvent de sculptura, fost apreciat muzeograf la muzeul din Cluj (autor al unei monografii despre creatia unui foarte bun pictor, Eugen Patachi), studiaza si Teologia, devine preot misionar, promoveaza expozitii sau literatura cu tema teologica. Cristian Hideg, studiaza pictura murala, dar acum este profesor de religie in Cluj, terminand si Teologia. Roxana Chidean, tot fosta eleva a liceului clujean de arta, studiaza sculptura, probabil si sectia de patrimoniu, dar prezinta o splendida icoana cu Maica Domnului inconjurata cu scena din viata ei, cu detalii tehnice minunat realizate, cu finisari perfecte ale aplicarii foitei de aur.
Sau Andrei Raileanu, venit in Liceul de Arte Plastice din Cluj din nordul Moldovei, absolvent de sculptura, picteaza icoane, sculpteaza cruci, impreuna cu sotia sa, Cristina.
Teodora Rosca, absolventa a Liceului de Arte Plastice, apoi a Sectiei de Restaurare, cu masterat, probabil doctorat, cu preocupari de etnografie, picteaza pe sticla.
Dintre fostii elevi ai Liceului de Arta din Cluj, apreciem icoanele pe lemn (Sfantul Ioan Botezatorul) realizate de Alin Trifa. Luana Costea, absolventa de pictura si Matei Agachi, sculptor, probabil mai de curand cooptati in grupul Sf Damaschin, au in expozitie lucrari deosebite, demonstrand seriozitate si talent. In expozitie, expun lucrari interesante, impresionante prin sinceritate si tehnica artistii: Corina Negrean, Bogdan Rednic, Chifar Calin, Niculina Albu, Danut Timis, Diana Lung Alexandra, Dana Adelina Magdoiu, Mioara Santion, Ioana Santamarean, absolventi ai Liceului de Arta clujean sau nu, ai facultatilor de arta sau patrimoniu, demonstreaza ca eforturile conjugate cu un stil de viata disciplinat, participant activ la viata crestina, deschide posibilitati certe de creatie in domeniul icoanei, prin adancirea sentimentului religios si de traire a rugaciunii. Monahul Siluan Timbus confirma studiul icoanei pe sticla si cunoasterea vechilor motive iconografice de la Nicula. Iar cautarile de forma arhitecturala pentru planuri de biserici ne arata perenitatea unor modele stravechi de cruce greaca inscrisa, sculpturale ca forma, care pot innoi prin reintoarcerea la ”arhetipuri” ahitectura bizantina. Sigur ca este actual faptul ca noi romanii suntem mostenitori ai civilizatiei bizantine, ai unui Bizant dupa Bizant, acesta este si sensul expozitiei Arhetip, de cercetare si revigorare a canoanelor si gandirii iconografice ortodoxe.
Sursa: cuvantortodox.ro