– Blagosloviți !
– Domnul !
În arhondaricele mănăstirilor din Sfântul Munte, dar și din restul Greciei, urmează apoi, de obicei, tratarea vizitatorilor cu ceva de băut și cu o gustare dulce. Rânduiala bine-primirii pelerinilor se numește kérasma (cinstire). De regulă, kérasma cuprinde un pahar cu apă, un păhărel de tsípouro (rachiu) sau de oúzo, o ceașcă de cafea și câteva bucățele de loukoúmi (rahat) sau câteva lingurițe de dulceață. Cei care s-au aflat vreodată în Sfântul Munte ca pelerini, cunosc foarte bine acest obicei.
Arhondar servind apă, Athos 1986
Apă, cafea, tsípouro și loukoúmi
“Închideți capacul” – Cutia cu loukoúmi spre autoservire, Chilia Panagoúda a Părintelui Paisie
“Închideți capacul” – Cutia cu loukoúmi spre autoservire, Chilia Panagoúda a Părintelui Paisie
Kérasma pentru pelerini la Schitul Românesc al Cinstitului Înaintemergător – Prodrómou
“Fraților, bine ați venit! Vă rugăm să vă folosiți în libertate de bunurile ospitalității noastre. Cu rugăciunile noastre” – Dulăpior pentru kérasma, cu autoservire – Izvorul Sfântului Athanasie Athonitul
P. Nikanor
Kérasma în pustia Sfântului Nil
Kérasma la Schitul Aghia Anna
Apă, oúzo și dulceață, fotografie a Monahului Gavriil Filotheitul
Tânăr pelerin ajutând la arhondaricul Mânăstirii Pantokrator
Kérasma la Kerasiá
Monah servind kérasma la Schitul Sfântul Ilie
Kérasma în arhondaricul Mănăstirii Grigoriou
Închinători mulți, la Schitul Aghia Anna