La Iaşi a început a şasea ediţie a Masterclassului de Cânt Bizantin
10 July 2013Luni, 8 iulie 2013, în faţa unui public numeros, în sala Eduar Caudella din Casa Balş domnul Lykourgos Angelopoulos – Profesor la Conservatorul de Stat din Atena şi Arhonte Protopsalt al Arhiepiscopiei Ecumenice de Constantinopol – a primit titlul de Doctor Honorius Causa din partea Universității de Arte ,,George Enescu” din Iași.
Ceremonia a debutat cu un cuvântul rostit de doamna Rector Prof. Dr. Atena Elena Simionescu prin care a arătat pe scurt motivaţia acestui moment important din lumea academică ieşeană.
A urmat firesc Laudatio prezentat de doamna Laura Vasiliu, Decan a Facultăţii de Interpretare, Compoziție și Studii Muzicale Teoretice din cadrul Universității de Arte ,,George Enescu” din Iași. Doamna Decan a prezentat personalitatea şi cariera profesorului Lykourgos Angelopoulos.
Al treilea cuvânt a fost rostit de arhimandritul Hrisostom Rădăşanu, consilierul pe probleme de învăţământ al Arhiepiscopiei Iaşilor, ca reprezentant al Înaltpreasfinţitului Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. În cuvântul său, părintele Hrisostom a revendicat apartenenţa la spaţiul eclesiastic al domnului Lykourgos Angelopoulos care şi-a dedicat întreaga viaţă muzicii bizantine.
După titlului de Doctor Honorius Causa a urmat şi discursul Maestrului care a încheiat festivitatea.
Lykourgos Angelopoulos s-a nascut la Pirgos, Ileias, în 1941. A studiat dreptul la Universitatea din Atena si muzica bizantina cu Simon Karas. Este Protopsalt al bisericii „Sfânta Irina” (prima catedrala din Atena) înca din 1982, unde a pus capat sistemului gresit de predare al lui I. Sakellaridis prin reintegrarea Corurilor de muzica bizantina. Este fondatorul si dirijorul Corului Bizantin Grec si preda muzica bizantina la Conservatorul de Stat din Atena, si la Conservatoarele „F. Nakas” si „N. Skalkotas”
Este Directorul Corului Bizantin al studentilor din cadrul Conservatorului de Stat din Atena si Presedinte al Scolilor de muzica bizantina din cadrul Arhiepiscopiilor Ileias, Rethymnis, Avlopotamou si Fthiotidos. De asemenea, colaboreaza cu Radioul National din Grecia în domeniul muzicii bizantine. Este implicat în proiecte de muzica contemporana (a interpretat numeroase lucrari ale compozitorilor M. Adamis, D. Terzakis, John Taverner, K. Sfetsas, G. Kyriakakis si altii) si este membru al echipei de cercetatori condusa de Marcel Peres, echipa care studiaza muzica veche din Occident si legaturile ei cu muzica bizantina.
Este Presedintele Centrului de cercetare a muzicii contemporane din 2005, si membru fondator al Fundatiei Culturale Balcanice „Harta lui Riga”. Între 1998 si 2007 a fost membru al Comitetului Artistic din cadrul Ministerului National al Educatiei si Religiei, si responsabil cu activitatea scolilor de muzica din Grecia. A facut imprimari in Franta de muzica bizantina, crestina timpurie, ambroziana si muzica veche occidentala. În 1994, Sanctitatea Sa, Bartolomeu I, Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului i-a acordat titlul de Arhonte Protopsalt al Arhiepiscopiei de Constantinopol. A fost de asemenea onorat cu titluri de catre vrednicul de pomenire Diodoros, Patriarh al Ierusalimului, de catre Biserica Ortodoxa din Finlanda, de către Nikodemos, Mitropolit de Patras, Ambrosios, Mitropolit de Paronaxias, Ambrosios, Mitropolit de Karpathos si Kassos, Panteleimon, Mitropolit de Veria, Naoussa si Kampanias, Eirinaios, Mitropolit de Kisamos si Selino, si Nikolaos, Mitropolit de Fthiotida.
Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe din Grecia si-a exprimat gratitudinea fata de domnia sa, decorându-l cu ordinul Sfântului Apostol Pavel în 2006, în timp ce Presedintele Republicii Elene, Konstantinos Stephanopoulos i-a acordat onorabila distinctie a “Crucii de Argint” a Ordinului “Phoenix” în 2004.
A scris numeroase articole de muzica bizantina, iar cartea domniei sale, Les voix de Byzance, a fost publicata în 2005 în Franta. S-a remarcat în mod deosebit prin activitatile desfasurate împreuna cu membrii Corului Bizantin Grec.
Tot luni, la Iaşi a debutat cea de-a şasea ediţie a Masterclassului de Cânt Bizantin.
Georgios Konstantinou a susţinut primul curs teoretic despre Cântările stihirarice, intervalică și ornamentică. După aceasta, Nicolae Gheorghiță a susţinut prelegerea cu titlul De la neumă la interpretare sau despre procesul compozițional în muzica bizantină.
Echipa de paleografie muzicală a Universității Aristotelis din Tesalonic și studenții secției de Muzică Bizantină au vorbit despre cântarea psalmilor.
Anul acesta, cursul practic de interpretare va fi lucrat în două grupe, cu Prof. Lykourgos Angelopoulos si Prof. Dr. Georgios Konstantinou.
Cursul de ansamblu psaltic feminin, predat de doamna conf. univ. dr. Maria Alexandru a încheiat ziua de luni.