Sfântul Munte, loc de renaștere și katharsys pentru pictorul Konstantínos Kerestedzís
3 January 2014Între 24 ianuarie și 8 februarie 2014, pictorul Konstantínos Kerestedzís a expus în Galeria de artă Gavrás din Atena o colecție de lucrări cu tematică athonită. După sejurul său constantinopolitan, prilej cu care a pictat multe lucrări pe această temă, Konstantínos Kerestedzís a întreprins o călătorie în Sfântul Munte, unde a rămas până astăzi. În noile lui lucrări ilustrează momente din viața monahală și peisaje aghiorite.
Despre noile sale preocupări și despre îndelungata ședere în Sfântul Munte, unde a redescoperit natura și unde s-a regăsit pe sine, pictorul declară:
De fiecare dată când am urcat în Sfântul Munte, am fost mânat într-acolo de o adâncă luptă și necesitate existențială de a căuta acel ajutor care să-mi arate calea pe care trebuie să apuc. Într-acolo m-am îndreptat în primăvara lui 2012, după mai multe luni de încercări disperate de a mă echilibra și de a mă liniști înăuntrul meu. Expoziția de dinainte, cu tema „Constantinopol” mă epuizase îndeosebi datorită presiunilor pregătirii ei. Urma să dau curs unei invitații la Veneția, dar acest lucru nu-mi dădea nici o nădejde și nici o bucurie. Am înțeles că aveam nevoie de ajutorul Muntelui, simțeam în adâncul meu că era singurul lucru care ar fi putut să mă odihnească.
Și așa a și fost. Am rămas acolo vreo trei luni, pictând fără încetare și, în același timp, am urmat sfaturile monahilor cu privire la rugăciune. Aceste condiții speciale m-au renăscut și m-au curățat, astfel încât mi-am regăsit direcția interioară și stau din nou pe picioarele mele, ca om și ca pictor. Lucrările care au apărut în această perioadă sunt lucrări ce reflectă această căutare a simțirii directe și simple a sinelui și a firii [înconjurătoare], într-un mod experiențial, eliberat de multa vorbire despre duhovnicie și de simbolisme. [În aceste lucrări] este vorba de simple locuri din Sfântul Munte, coapte întru smerenie și dragoste, spre Slava lui Dumnezeu.
***