Lansarea albumului “Iconari în Otopeni”

8 February 2014

iconari IN

Luni, 10 februarie, încercăm să prefațăm un nou an, ce va aduce o nouă ediție a proiectului Iconari în Otopeni, într-un eveniment de reîntâlnire cu albumul și poveștile sale, la Librăria Bizantină din București.

“Se cuvine cu această ocazie a mulțumi tuturor premergătorilor noștri, care au recuperat și continuat, în condiții mult mai neprielnice, tehnica și valorile tradiționale ale icoanei. Cu toții, cei care ne-am implicat în acest proiect, fie cu sfatul, fie cu vorba, fie cu fapta, fie cu gândul, sa dăm slavă Bunului Dumnezeu și tuturor Sfinților, care au îngrijit cu Duhul, cu îndreptarea cugetului și a mâinii, încercările noastre.”
(Ioan Popa, coordonator eveniment)

Va așteptăm cu drag!

“Iconari în Otopeni”

la Librăria Bizantină

Luni, 10 februarie, ora 19

Vorbitori: Mădălina Mirea, curator și Ioan Popa, coordonator de proiect

”La sfârșitul lunii octombrie anul trecut, în preajma praznicului Sfântului Dumitru, un grup de iconari s-a întâlnit la Centrul Cultural Ion Manu din Otopeni, pentru un atelier deschis, o masă rotundă și o expoziție de icoane. S-au strâns laolaltă, cu acest prilej, tineri cu preocupări în domeniul iconografiei creștine de sorginte bizantină și au împărtășit publicului frământările lor legate de acest domeniu fertil. Fiecare participant a investit un important efort creator pentru reușita acestui proiect, derulat sub patronajul Primăriei orașului Otopeni, iar rezultatele au fost pe măsură. A fost o experiență bogată și ziditoare, pe care dorim să o reiterăm. Iată de ce pregătirile pentru ediția a doua a acestui eveniment sunt deja în toi.

Unul dintre roadele simpozionului Iconari în Otopeni este catalogul, apărut în condiții grafice de excepție. Librăria Bizantină, partener strategic al acestui demers, ne prilejuiește lansarea acestei publicații într-un spațiu devenit de-acum recunoscut pentru valoarea culturală adăugată spațiului bucureștean.

Vă invităm, așadar, să ne fiți alături și să împărtășiți cu noi bucuria ascunsă în lucrurile simple și vechi, readuse în atenția omului contemporan, pe care spiritualitatea ortodoxă și-l revendică azi, poate mai mult ca oricând.”
(Mădălina Mirea, curator)

Aflat la prima ediție, evenimentul Iconari în Otopeni a adus alături, în toamna-iarna anului trecut, un grup de tineri iconari și istorici de arta din București și din țară într-o provocare a atelierului deschis de iconografie, o expoziție și, la finele întregului proiect, o carte destinată a reflecta atât desfășurarea cât și consecințele teoretice și de imagine ale acestui parcurs.

Depășind astfel consumul imediat al unei manifestări punctuale, cartea ”Iconari în Otopeni” a încercat să redea spiritul viu, mărturisitor și permanent căutător al intențiilor echipei de proiect și a grupului participant invitat. Plină de imagini de atmosferă și de detaliu, cu reproduceri atât ale lucrărilor realizate în cadrul atelierului deschis, cât și ale altor reprezentări iconografice ale autorilor, destinate a contextualiza preocupările acestora și tendințele actuale ale iconografiei românești, cu texte semnate de participanții la conferințe, aparținând zonelor conexe subiectului și temei, cartea „Iconari in Otopeni” devine martorul cel mai consecvent al intențiilor proiectului de față.

Realizat cu sprijinul Primăriei orașului Otopeni și a Centrului Cultural ”Ion Manu”, proiectul încearcă să vină în sprijinul legăturii fragile, totuși ,atât de necesare, dintre zona iconografiei românești de tradiție bizantină, publicul larg și întrebările / căutările pe care atât unii cât și ceilalți le dezvoltă.

Ioan-Popa,-Otopeni-(fresca)-IN

Ioan Popa, frescă, Martiriul Sfinților Mucenici Ardeleni din închisoarea de la Kufstein

Eveniment dedicat iconografiei românești contemporane, Iconari în Otopeni s-a bucurat de participări din diverse zone ale țării și tehnici specifice de lucru: diacon Nicolae Bălan, Alba-Iulia (frescă); Alexandru Nicolau, București (frescă); Andrei Nicolae Răileanu, Cluj-Napoca (sculptură religioasă); Daniel Codrescu, București (mozaic); Daniela Mușat Toma, Cluj-Napoca (frescă); Gabriel Toma Chituc, București (icoană); Ioan Popa, Otopeni (frescă); Marius Ghinescu, Iași (icoană); Mihai Coman, București (icoană); Răzvan Bădescu, Galați (icoană); Răzvan Gasca, Piatra Neamț (icoană); Sorin Efros, București (frescă); Dorin Ștefan Adam, Bucuresti, atelier Mânadelucru (arhitectură religioasă).

Participanți la conferință: Simion Pop (sociolog), ”Ucenicia – Cadru antropologic”; Dorin Ștefan Adam (arhitect), ”Arhitectura Contemporana ecleziala. Formă și loc”; Sabin Preda (protopsalt), ”Muzica și icoana. O perspectivă teologică”; Vlad Bedros (istoric de artă), ”Particularități stilistice în arta de tradiție bizantină din România”.

Pentru orice alte informatii puteti accesa / contacta:
iconariotopeni.blogspot.ro
[email protected]

***

Acest album a apărut cu ocazia simpozionului național de iconografie Iconari în Otopeni, ediția I – 2013, care a avut loc la Centrul Cultural “Ion Manu”, cu sprijinul Primăriei orașului Otopeni.

Editorul și echipa de proiect mulțumesc pe aceasta cale domnului Silviu Constantin Gheorghe, primarul orașului Otopeni și domnului Marian Ghenea, directorul Centrului Cultural “Ion Manu” din Otopeni.

Mulțumim întregii echipe a Centrului Cultural “Ion Manu” pentru primirea caldă, profesionalismul în abordarea fiecărei etape de derulare a proiectului ca și pentru înțelegerea arătata.

Mulțumim Grupului “Nectarie Protopsaltul” pentru frumoasa așezare a gândurilor noastre, prin muzica psaltică, către Sfinții pomeniți în icoane.

Multumirile noastre se îndreaptă, de asemenea către, partenerii logistici ai acestui proiect, Libraria Bizantina si Profi Art, precum si catre partenerii media, Igloo, Radio Romania Cultural, Modernism, Lumea Credintei, Total Comunicare, Pemptousia, Universul Credinței, TVR 1.

Coordonator proiect si editor: Ioan Popa
Curator expozitie si autor texte: Mădălina Mirea
Autori texte: Simion Pop, Dorin Ștefan Adam, Sabin Preda, Cosmina Chituc
Fotografii: Andrei Jindiceanu
Grafica: Ioana Bita Giulea, Daniel Mihail Constantinescu
Grafica de coperta: Ioan Popa
Litera: Adobe Caslon Pro
Prepress si productie: Square Media
Hartie: Claro Bulk 200 g
Tiraj: 1000 exemplare

Cuprins
Adrese ale altor pagini WEB