Părintele Gheorghe Kapsanis a trecut la Domnul
9 June 2014Gheronda Gheorghe a păstorit obștea Sfintei Mănăstiri Grigoriu mai bine de 40 de ani. Este recunoscut ca una dintre cele mai însemnate personalități ale monahismului athonit contemporan, care a slujit Biserica și obștea mănăstirii în multe direcții și pe multe niveluri.
Ca mirean, s-a numărat printre fruntașii întemeietori ai fundației de tineri ”Pantokrátor” din Palaió Fáliro, care avea drept scop trezirea duhovnicească și adunarea tinerilor în jurul Bisericii.
Gheronda Gheorghe a dovedit de asemenea o mare chemare și un duh pătrunzător în scrierile teologice. Și-a luat licența în Teologie și a lucrat la Facultatea de Teologie a Universității Ateniene, în cadrul catedrei de Pastorală și Drept Canonic. Deosebit de cunoscută este teza sa de doctorat care abordează pastorația deținuților. A elaborat de asemenea și o teză care urma să fie susținută pentru a obține poziția de conferențiar universitar, intitulată ”Slujirea pastorală, potrivit Sfintelor Canoane”, pe care nu a mai susținut-o însă, pentru că a intrat ca monah în Sfânta Mănăstire Grigoriu a Sfântului Munte și și-a asumat parțial egumenia obștii monahale de acolo.
Această foarte însemnată operă ale lui Gheronda Gheorghe a fost editată mai târziu dimpreună cu alte scrieri ale sale, care au pus în lumină o extraordinară prolificitate scriitoricească, deopotrivă duhovnicească și teologică. Cele mai importante dintre acestea sunt:
- Experiențe ale Harului lui Dumnezeu
- Ortodoxia ”ideologică” a anti-calcedonienilor
- Îndumnezeirea ca scop al vieții omului
- Rugăciunea Domnească
- Credința noastră ortodoxă și înșelările iehoviștilor
- Subiecte de ecleziologie și pastorală
- Sfântul Grigorie Palama, Învățător al îndumnezeirii
- Crucea lui Hristos și însemnătatea ei în viața noastră
- Ortodoxie și umanism – ortodoxie și papism
- Monahismul ortodox și Sfântul Munte
Înainte de instalarea sa în Sfântul Munte, Gheronda Gheorghe și-a asumat slujirea de egumen al Sfintei Mănăstiri a Sfântului Gheorghe Armá, aflată în apropierea localității Vasilikó din Halkida, de unde, împreună cu obștea pe care o conducea, a primit din partea bătrânilor părinți ai Sfintei Mănăstiri a Cuviosului Grigorie invitația să-și asume egumenia mănăstirii și popularea acesteia cu părinți tineri.
Părintele Gheorghe, în afară de marea înrâurire pe care a exercitat-o în viața monahală, în teologie și în pastorație, a fost un pionier și în domeniul misiunii ortodoxe peste hotare. La insuflarea și inițiativa Sfintei Mănăstiri a Cuviosului Grigorie, de mai bine de 35 de ani această binecuvântată obște trimite monahi misionari în toată lumea. Frate al mănăstirii era și fericitul întru pomenire părinte misionar Cosma, care a fost trimis în Zair (Congo de azi), ca să înființeze prima Biserică Ortodoxă din Katánga, pe care o păstorește astăzi Preasfințitul Episcop Meletie, și el un grigoriat. Frați ai mănăstirii sunt și Părinții Ionás și Damanschin, care desfășoară o activitate misionară în Taiwan și, respectiv, în Ruanda și Burundi.
Bătrânul Egumen Gheorghe a primit binecuvântarea de a se săvârși în ziua prăznuirii înființării Bisericii (de Rusalii), pe care atât a iubit-o și căreia atât i-a slujit.
Veșnica pomenire!
Să avem rugăciunea lui!