Soborul Sfinţilor Părinţi Aghioriţi
22 June 2014La Sfântul Munte Athos, locul prin excelenţă al monahilor, al celor care vieţuiesc în sihăstrie, ne plecăm cu toţii genunchii, prin intermediul noii apariţii audio a Corului Bizantin ,,Tropos” şi a Centrului de Studiu a Artei Psaltice, în amintirea tuturor cuvioşilor şi ierarhilor, sfinţiţilor mucenici, a celor ştiuţi şi neştiuţi.
Adevărată capodoperă imnografică, imnul compus de Sfântul Nicodim Aghioritul, Slujba Sfinţilor Părinţi, care se cântă în a Doua Duminică a lui Matei, cea după Duminica Tuturor Sfinţilor, a fost pus pe note psaltice de către alcătuitori de cântări aghioriţi: Matei Vatopedinul (†1849), Ioasaf Dionisiatul (†1866) şi Atanasie ieromonahul şi Daniil monahul de la chilia ,,Sfântul Daniil”.
Cântările argá şi sýntoma, cu participarea canonarhului, aşa cum, în mod tradiţional se făcea în vechime, sunt interpretate de către Corul Bizantin ,,Tropos”, sub conducerea Protopsalului şi profesorului de muzică psaltică, Konstantínos Anghelídis.
Această apariţie este onorată prin prezenţa a două voci remarcabile, doi foşti absolvenţi ai Atoniadei: Ioannis Papahrónis, care cântă ekloga sărbătorii Părinţilor Aghioriţi, alcătuire a părinţilor Daniilei, şi Ioánnis Hasanídis care interpretează o máthima, cântare alcătuită de Matei Vatopedinul.
Textele imnografice, comentariile cântărilor interpretate, atât în greacă, cât şi în engleză, împreună cu un bogat material fotografic, sunt prefaţate de către Înaltpreasfinţitul Nicolae, Mitropolit de Mesogaía şi Lavreotiki.
Această apariţie se doreşte a fi un prinos adus celor care “seara şi dimineaţa şi la amiază şi în toată vremea” se roagă Lui Dumnezeu, sfinţilor şi Maicii Domnului.
Cd-ul este disponibil la librăriile şi magazinele de obiecte bisericeşti.
Troparul sfinților părinți athoniți, glas 1, pe larg (piesa 2 de pe CD):
Troparul sfinților părinți athoniți, glas 1, pe mic (piesa 1 de pe CD):