Trapezuntul (Trabzon) se găseşte la capătul celei mai dificile şi mai puţin ospitaliere rute maritime, pe ţărmul de sud al Pontului Euxin: o linie dantelată ce începe de la ieşirea din Bosfor, ajungând până în Colchida, la actuala graniţă turco-georgiană. (Foto: Alexei Koimshidi http://kromni.livejournal.com/)
Biserica Sfânta Sofia din Trapezunt a fost construită de Emanuil Comnenul, Împăratul Trapezuntului şi ocupă un loc aparte între monumentele Pontului, precum şi între toate monumentele bizantine.
Ridicată în afara zidurilor cetăţii Trapezuntului, dar în apropiere – în formă de cruce înscrisă cu turlă, nartex şi trei propilee remarcabile –, constituie centrul unui ansamblu mai larg de clădiri fortificate.
Basorelief din incinta Bisericii Sfânta Sofia. În vreme celui dintâi război mondial, biserica Sfânta Sofia a fost folosită de ruşi drept depozit, în vremea ocupaţiei ruseşti a Trapezuntului.
După război, a fost transformată în geamie, fiind deschisă musulmanilor până în anul 1960, iar în 1964 a devenit muzeu.
Turnul bisericii
Biserica Sfintei Sofia: reprezentări simbolice ale celor patru evanghelişti, frescă din perioada paleologă timpurie (1250-1270)
Acum, după lucrări de restaurare şi după reamenajarea terenului din jur, se pare că muzeul Sfintei Sofii a fosti transformat iarăşi în geamie.
Biserica Panagia Hrisokefalos, construită în secolul al X-a, reconstruită în secolul al XII-lea, a fost catedrala Trapezuntului.
Aici s-au căsătorit şi au fost înmormântaţi împăraţii din Trapezunt, marii Comneni, după crearea Imperiului din Trapezunt în anul 1204.
După căderea sub otomani în anul 1461, biserica a fost transformată în moschee purtând numele de Orta Hisar.
Biserica Panagia Hrisokefalos
Biserica Panagia Hrisokefalos
Biserica Sfântului Mare Mucenic Evghenie (21 ianuarie), patronul spiritual al orașului, construită în sec VII, azi moschee.
Orice referirile la Trapezunt și la Sfântul Evghenie readuce în atenție chestiuni istorice la fel de importante.
După cucerirea Trapezuntului de către Mohammed Cuceritorul, mănăstirea a fost distrusă, iar biserica Sfântului Evghenie a fost transformată în geamie
În anul 1340, vechii basilici i-a fost adăugată o mare turlă centrală, zugrăvită în frescă.
Interesantele elemente de decor ale catedralei.
Sculptură în zidul bisericii: Potirul, porumbelul și doi vulturii - simboluri ale Pontului.
Biserica Sfintei Ana, cea mai veche biserică din oraş, construită în veacul al VIII-lea.
Începând cu 1461 a fost, de asemenea, transformată într-o moschee. Astăzi accesul vizitatorilor este interzis.
Biserica Sfântul Ioan, construită în secolul al XIV-lea, este închisă ca şi celelalte.
Este situată într-o zonă împrejmuită din apropierea reședinței Mitropolitului Hrysant, transformat într-un centru de „cultural”.
Biserica Sfântul Ioan.
Mănăstirea de maici Panagia Theoskepastos, ctitorită în secolul al XIV-lea a fost locuită până în 1923.
Zidul mănăstirii Panagia Theoskepastos.
Astăzi locul este inaccesibil vizitatorilor.
Mănăstirea de maici Panagia Theoskepastos a devenit o ruină.