Catedrala Sfântul Apostol Andrei este o măreață biserică din orașul grecesc Patr.
Conform tradiției, orașul Patra a fost locul martiriului Sfântului Apostol Andrei.
Sfântul Andrei a avut un sfârșit de mucenic, fiind răstignit cu capul în jos, pe o cruce în formă de X, căreia i s-a spus „Crucea Sfântului Andrei“.
În oraşul Patra sunt două mari biserici închinate Sfântului Apostol Andrei: biserica cea veche, ridicată pe locul martiriului sau, şi biserica cea nouă.
Biserica cea nouă a oraşului, de factură bizantina, a fost întemeiată în anul 1908 de către regele George I, fiind sfinţită în anul 1974 de către mitropolitul oraşului, ÎPS Nicodim.
Biserica Sfântul Andrei din Patra, este cea mai mare biserica din Balcani, în interiorul ei putând încăpea un număr de 5.500 de credincioşi.
În această biserică, pelerinii se pot închina Sfintelor Moaşte ale Sfântului Andrei (capul sfântului), cât şi unei bucăţi din crucea în formă de X, pe care acesta a fost răstignit.
Istoricul Sfintelor Moaşte ale Sfântului Andrei este unul lung ....
În anul 357, împăratul Constantiu al II-lea, fiul Sfântului Constantin cel Mare, hotărăşte mutarea moaştelor Sfântului Apostol Andrei din Patra în Constantionopol, în Biserica Sfinţii Apostoli, alături de trupurile altor Sfinţi Apostoli.
Trupul sfântului rămâne întreg până la jumătatea secolului IX, când împăratul bizantin Vasile I Macedoneanul trimite creştinilor din Patra cinstitul cap al Sfânului Andrei .
În urma Cruciadei a Patra, trupul Sfântului Andrei a fost furat din Constantinopol şi dus în localitatea italiană Amalfi, nu departe de Napoli, unde se g[sesc şi astăzi într-o criptă a catedralei din oraş.
După cucerirea Peloponezului de către otomani, Toma Paleologul, guvernatorul oraşului Patra, se refugiază la Roma, luând cu sine şi capul Sfântului Andrei
Papa Pius al II-lea a aşezat moaştele în Catedrala Sfântul Petru, într-unul dintre cele patru altare adiacente altarului central.
Capul Sfântului a rămas în catedrala din Roma până în anul 1964, când acesta va fi înapoiat creştinilor din localitatea Patras.
Episcopul oraşului, înconjurat de un sobor de douăzeci de arhiepiscopi, nenumăraţi clerici şi credincioşi, a aşezat Capul Sfântului Andrei în catedrala din Patra, închinata sfântului ocrotitor.
Cinstitul cap al Sfântului Apostol Andrei a fost adus pentru întâia oară în ţara noastră în anul 1996, la Catedrala Mitropolitană din Iaşi, cu prilejul prăznuirii Sfintei Cuvioase Parascheva.
A doua oară, moaştele Sfântului Andrei au fost aduse în România de sărbătoarea Sfântului Dimitrie Basarabov în anul 2011.